Nemzetiségi szavazás

Ki szavazhat?

Ahhoz, hogy az országgyűlési választásokon nemzetiségi listára szavazhass, nemzetiségi szavazóként kell névjegyzékbe vetetned magad (más szóval regisztrálnod kell) a választás előtt, kérve, hogy az országgyűlési választásokon nemzetiségi listára szavazhass. A nemzetiségi lista mellett a lakóhelyed szerinti egyéni országgyűlési képviselőjelöltekre is szavazhatsz majd.

Magyarországon jelenleg nemzetiségnek minősül a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán kisebbség, vagyis azok a magyar állampolgárok, akik e kisebbségek valamelyikéhez tartoznak. Attól tartozik valaki az egyik nemzetiséghez, hogy ő maga adott nemzetiségűnek vallja magát, ezt nem szükséges mással igazolnia.

Pártlistára vagy nemzetiségi listára szavazz?

Az országgyűlési választásokon egy ember csak egy listára szavazhat: vagy a pártlisták közül egyre, vagy pedig a saját nemzetiségi listájára. Tehát ha azt kéred, hogy nemzetiségi listára szavazhass az országgyűlési választásokon, akkor pártlistára nem fogsz tudni szavazni.

Nemzetiségi listát az országos nemzetiségi önkormányzat állíthat az adott nemzetiség választópolgáraként névjegyzékbe vett személyek legalább 1%-ának ajánlásával. Az adott nemzetiség országos nemzetiségi önkormányzatának közgyűlése dönti el, kik és hányan lesznek azok a nemzetiségi jelöltek, akik a nemzetiségi listán szerepelnek.

Hogyan regisztrálhatsz nemzetiségi szavazóként?

Regisztrálni 2022. március 18. (péntek) 16 óráig tudsz online vagy az alábbi nyomtatvány kitöltésével és személyes vagy postai visszaküldésével a lakcímed szerinti helyi választási irodának.

A névjegyzékbe vétel visszavonásig érvényes, tehát ha korábban már kérted, hogy nemzetiségi listára szavazhass az országgyűlési választásokon, akkor az összes későbbi országgyűlési választáson is csak nemzetiségi listára szavazhatsz egészen addig, amíg nem vonod vissza a kérésedet, hogy névjegyzékbe vegyenek.

Ha a regisztráció után meggondolnád magad, és a nemzetiségi lista helyett mégis pártlistára szavaznál, két lehetőséged van: egyrészt kérheted, hogy maradj a nemzetiségi választói névjegyzékben, de töröljék azt a kérésed, hogy a nemzetiségi listára szavazhass (így a nemzetiségi önkormányzati választásokon továbbra is szavazhatsz nemzetiségi listákra, de az országgyűlési választásokon pártlisták közül választhatsz). Másrészt lehetőséged van teljesen töröltetni magad a nemzetiségi választói névjegyzékből (ebben az esetben viszont a nemzetiségi önkormányzati választásokon sem szavazhatsz majd nemzetiségi listára). 

Mit vigyél magaddal szavazáskor?

A szavazáshoz szükséged lesz egy érvényes fényképes igazolványra és arra, hogy igazold a lakcímedet vagy a személyi azonosítódat. Ezért vidd magaddal a szavazáskor a személyi igazolványodat vagy a jogosítványodat vagy az útleveledet és mindenképpen legyen nálad a lakcímkártyád. Ha régi típusú személyi igazolványod van, ami tartalmazza lakcímedet is, elég azt magaddal vinned.

Fontos, hogy minden iratod érvényes legyen: ha valamelyik érvényessége lejár a szavazás napja (2022. április 3.) előtt, újítsd meg mielőbb valamelyik kormányablakban. (A 2020. március 11. és 2020. július 3. között, valamint a 2020. november 4-én vagy azt követően lejárt igazolvány a veszélyhelyzetre figyelemmel érvényesnek tekintendő.) 

Mindenképp vidd magaddal a szavazáshoz:

Nemzetiségi szavazás - Országgyűlési Választások 2022

személyazonosításra alkalmas okmányodat
(például személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél)

és

Nemzetiségi szavazás - Országgyűlési Választások 2022

lakcímkártyádat!

Hol fogsz szavazni?

Ha a szavazás napján Magyarországon leszel, és rendelkezel magyarországi lakcímmel, akkor főszabály szerint a lakcímed szerinti szavazókörben tudod leadni a szavazatodat.

Ha nem a magyarországi állandó lakcímed szerinti szavazókörben szeretnél szavazni, átjelentkezhetsz bármelyik magyarországi település vagy budapesti kerület kijelölt szavazókörébe. További információért az átjelentkezésről kattints ide.

Ha egészségi állapotod, fogyatékosságod vagy fogva tartásod miatt a szavazás napján nem tudsz megjelenni a lakóhelyed szerinti szavazóhelyiségben, mozgóurnát igényelhetsz. További információért a mozgóurna igényléséről kattints ide.

Ha a választás napján külföldön leszel az adott országban lévő, vagy ahhoz legközelebbi magyar külképviseleten is szavazhatsz, ha előzőleg regisztrálsz. További információkért a külföldön szavazásról kattints ide.

Az szavazás menete

01

1. Keresd meg azt a szavazókört, ahol szavazni fogsz.

Erről a hivatalos bejelentett címedre levélben is kapsz értesítést, de te magad is ellenőrizheted pár perc alatt. Ehhez nyisd meg a gombra kattintva a szavazóhelyiség-keresőt, majd add meg az állandó lakcímed. A rendszer meg fogja mutatni, hogy az adott lakhelyhez melyik szavazóhelyiség tartozik. Amennyiben nem itt szeretnél szavazni, lehetőséged van átjelentkezni másik szavazókerületbe – ennek folyamatához kattints az Átjelentkezéssel szeretnék szavazni gombra.

02

2. Keresd meg a jelölted

A szavazáshoz keresd meg az állandó lakcímed szerinti ellenzéki egyéni jelöltet, akire szavazni tudsz majd az Országgyűlési Választásokon. Az alábbi gombra kattintva átirányítunk a lakcím alapján működő jelöltkeresőnkre:

03

3. Szavazz az Egységben Magyarországra

Április 3-án reggel 6 óra és este 19 óra között látogass el a kijelölt szavazóhelyiségbe, vidd magaddal érvényes személyazonosító okmányod és lakcímkártyád, és szavazz listán és egyéniben is az Egységben Magyarországra!