Külföldről szavazás a 2022-es Országgyűlési Választásokon

FONTOS! Állandó lakcímmel rendelkezők külképviseleti szavazásához a regisztráció határideje március 25-én lejárt.

Amennyiben nem rendelkezel állandó magyar lakcímmel és még nem vetetted fel magad korábban a szavazói névjegyzékbe, akkor sajnos nem fogsz tudni szavazni, lejárt a regisztrációs határidő.

Szavazás külföldről 2022 - telefonos segítség

Ha segítségre van szükséged a szavazásban, hívj vagy írj nekünk az alábbi számok egyikén:

 

Egyesült Királyság (telefon, sms): +44 7915 395554

Belgium (telefon, sms): +32 466 90 02 45

Hollandia (telefon, sms): +31 97010257383

Franciaország (telefon, sms): +33 6 44 65 55 57

Ausztria (telefon, sms): +43 670 308 3835

Németország (telefon, sms): +49 1573 599 0183

Spanyolország (telefon): +34 919 03 67 00

Svájc (telefon): +41 43 508 64 02

 

Szavazás külföldről 2022 - telefonos segítség

További információkért kattints az alábbi gombok egyikére, amennyiben…

Szavazás külföldről, ha rendelkezel magyarországi bejelentett állandó lakcímmel

Hogyan?

2022. március 25. (péntek) 16:00-ig be kell nyújtani a külképviseleti szavazásra vonatkozó kérelmet az állandó lakcím szerinti illetékes helyi választási irodának online, levélben, vagy személyesen.

A tényleges szavazás kizárólag az adott ország külképviseletén, személyesen lehetséges, érvényes személyi igazolvány, útlevél, vagy vezetői engedély felmutatásával.

Mikor?

A szavazási időpontok helyi idő szerint értendők.

Amerikai kontinens: 2022. április 2. 6:00-19:00

Írország, Nagy-Britannia, Portugália, Tunézia, Algéria, Angola, Nigéria: 2022. április 3. 6:00-18:00

Ghána, Marokkó, és Szenegál:  2022. április 3. 6:00-17:00

Többi ország külképviselete: 2022. április 3. 6:00-19:00

Részletes információk:

Ki szavazhat?

Mint nagykorú, bejelentett magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár, akit a magyar bíróság nem tiltott el közügyektől és a választás napján külföldön tartózkodik az országban lévő, vagy ahhoz legközelebbi magyar külképviselet által kijelölt helyen tudsz szavazni.

 

FONTOS! 

 • Csak akkor szavazhatsz, ha legkésőbb március 25-ig előzetesen kérelmezted az adott külképviselethez tartozó névjegyzékbe vételedet, tehát regisztráltál szavazásra az adott képviseleten.
 • Kizárólag személyesen szavazhatsz az általad választott magyar külképviseleten, levélben nem.
 • Ha korábbi választáson benyújtottad a kérelmedet, hogy felvegyenek a külképviseleti névjegyzékbe, az a 2022-es választáson nem érvényes. Így ha külföldön szeretnél szavazni, újra be kell nyújtanod ezt a kérelmet
 • Ideiglenes lakcímmel, illetve olyan lakcímkártyával, amire az van írva, hogy ,,külföldi cím’’, nem tudsz sem regisztrálni, sem szavazni!

Hogyan tudsz szavazni?

Magyarországi bejelentett állandó lakcímmel két szavazatod van. Egy a pártlistákra és egy a helyi jelöltekre, de a szavazatodat kizárólag személyesen adhatod le. 

A szavazáshoz külföldről mindenképp regisztrálnod kell!

A regisztráció határideje március 25-én lejárt.

FONTOS! A regisztráció csak akkor érvényes, ha erről visszaigazoló e-mailt kaptál! 

TIPP: Ha nem kaptál visszaigazoló e-mailt, nézd meg a spam mappád!

 

Mikor tudsz szavazni?

Regisztrálni 2022. március 25. (péntek) 16:00-ig tudsz.

A szavazás időpontja:

 • 2022. április 2.: Amerikai kontinens
  • helyi idő szerint 6:00-19:00 között
 • 2022. április 3.: A világ többi országa 
  • Írország, Nagy-Britannia, Portugália, Tunézia, Algéria, Angola, Nigéria: helyi idő szerint 6:00-18:00 között
  • Ghána, Marokkó, és Szenegál: helyi idő szerint 6:00-17:00 között
  • Az összes többi országban: helyi idő szerint 6:00-19:00 között

A szavazáshoz szükséges külképviseleti névjegyzékbe vételre vonatkozó kérelemnek 2022. március 25. (péntek) 16 óráig meg kellett érkeznie a magyarországi lakóhelyed szerinti helyi választási irodához. Ez a határidő már lejárt.

 

Az adataid módosítására szintén 2022. március 25. (péntek) 16 óráig volt lehetőség.

 

Ha valamilyen okból meggondolod magad, és mégsem külképviseleten szeretnél szavazni, 2022. március 30. (szerda) 16 óráig kérheted a neved törlését a külképviseleti névjegyzékből. Ha ezt elmulasztod, nem fogsz tudni otthon szavazni!

Külképviseleti szavazás folyamata

Szavazni az adott országban lévő magyar külképviseleten (nagykövetségen vagy konzulátuson) tudsz majd, vagy a konzulátus által kijelölt szavazóhelyiségben. Ne feledd, hogy a kérelmednek (regisztrációdnak) tartalmaznia kell annak a külképviseletnek a megjelölését is, ahol szavazni szeretnél majd.

 

A külképviseletek pontos listáját és címét ide kattintva tudod megnézni.

 

Nem árt felkészülni a járványhelyzet miatti aktuális helyi korlátozásokra (például távolságtartás, maszk használata), valamint arra, hogy egyes külképviseleteken az átjelentkezett választópolgárok nagy száma miatt hosszabb várakozási időre lehet számítani. 

 

TIPP: Tervezd meg az utad április 3-ára! Nézd meg, nem lesznek-e vonat/metró/busz sztrájkok, ha nehezebb megközelítened a szavazóhelyiséget. Ne felejts el szabadnapot kérni, vagy szabaddá tenni a napod, amennyiben szükséges! 2018-ban az alábbi városok szavazóhelyiségeinél alakultak ki hosszabb sorok: London, München, Stuttgart.

 

Mit vigyél magaddal a szavazáskor?

 

A szavazás feltétele, hogy a személyazonosságodat igazolni tudd az alábbi, a szavazás napján érvényes magyar igazolványaid egyikének bemutatásával: 

 • magyar személyazonosító igazolvány vagy 
 • magyar útlevél vagy 
 • magyar vezetői engedély.

Valamint jó, ha van nálad egy állandó magyarországi lakcímet igazoló dokumentum vagy személyi azonosító számmal ellátott dokumentum: lakcímkártya, vagy arról egy fénykép.

 

Hivatalosan regisztráció után elég lenne a személyazonosságodat igazolni, de 2018-ban több olyan esetről is beszámoltak, mikor helyben kérték a lakcím vagy a személyazonosító (az a számsor, ami a lakcímkártyán van) igazolását is. A 2020. március 11. és 2020. július 3. között, valamint a 2020. november 4-én vagy azt követően lejárt igazolványok a veszélyhelyzetre figyelemmel érvényesnek tekintendők.

 

Linkek, kérelmek, nyomtatványok

Külképviseletek listája

Szavazóhelyiségek listája

Választási iroda kereső

 

Szavazás külföldről, ha NEM rendelkezel magyarországi bejelentett állandó lakcímmel

Ki?

Külföldön élő, szavazóképes magyar állampolgárok, akik nem rendelkeznek bejelentett magyarországi lakcímmel vagy tartózkodási hellyel.

Hogyan?

2022. március 9. (szerda) 16:00-ig regisztrálni kell a Nemzeti Választási Irodánál a választói névjegyzékbe. A regisztráció 10 évig érvényes.

A levélszavazáshoz szükséges szavazólapot és azonosító lapot az igénylő az általa megjelölt címen és módon veheti át 2022. március 19. (szombat) és április 3. (vasárnap) között.

A szavazólapokat el kell juttatnia az NVI-hez, vagy egy külképviseletre, vagy személyesen bármelyik országgyűlési egyéni választókerületi választási irodába.

Mikor?

Regisztráció: 2022. március 9. (szerda) 16 óráig

Dokumentumok átvétele: 2022. március 19. – április 3. között

Levélszavazat beérkezése a Nemzeti Választási Irodába: legkésőbb 2022. április 2. 24:00

Levélszavazat leadási külképviseleten: 2022. március 19. – munkanapokon 9 és 16 óra között, vagy a szavazás napján tudja leadni a külképviseleti szavazás ideje alatt.

Részletes információk:

Ki szavazhat?

Ha olyan, külföldön élő, nagykorú magyar állampolgár vagy, akinek nincs magyarországi lakóhelye vagy bejelentett tartózkodási helye, akkor csak abban az esetben szavazhatsz az országgyűlési választásokon pártlistára, ha a Nemzeti Választási Iroda a választást megelőzően felvett téged a magyar választói névjegyzékbe (ezt hívják más néven “regisztráció”-nak). 

 

A levélszavazásra történő regisztráció 10 évig érvényes, így annak, aki a 2014-es országgyűlési választások óta egyszer már regisztrált, nem kell újra kérnie a regisztrációt, mert már szerepel a magyar választói névjegyzékben.

Hogyan tudsz szavazni?

Regisztrált, külföldön élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárként 2022. március 9. (szerda) és március 18. (péntek) között személyre szóló szavazási levélcsomagot kapsz, amiből a szavazólapot és az azonosításhoz szükséges nyomtatványt postán visszaküldve tudsz szavazni. Fontos, hogy kizárólag pártlistára tudsz szavazni, helyi jelöltre nem, és csak levélben tudod leadni a szavazatodat.

Ahhoz, hogy megkapd szavazási levélcsomagodat, szerepelned kell a magyar választói névjegyzékben!

Ha korábban még nem regisztráltál, a regisztrációt (névjegyzékbe vételt) abban az esetben kérheted, ha:

 • magyar állampolgár vagy, és rendelkezel magyar személyi azonosítóval (a lakcímkártyádon találod), vagy érvényes útlevéllel
 • betöltötted a 17. életévedet és a szavazás napjáig betöltöd a 18. életévedet, vagy a 16. életévedet és a szavazás napjáig házasságot kötsz és a házasságkötésednek a magyarországi anyakönyvezése megtörténik
 • a magyar bíróság nem zárt ki a választójogból, és
 • a magyar lakcímnyilvántartás szerint külföldön van a lakóhelyed, vagy nincs sem lakóhelyed, sem bejelentett tartózkodási helyed Magyarországon, vagy nem szerepelsz a lakcímnyilvántartásban.

Mikor tudsz szavazni?

Regisztrálni 2022. március 9. (szerda) 16 óráig volt lehetőséged. A regisztráció 10 évig érvényes, így annak, aki a 2014-es országgyűlési választások óta egyszer már regisztrált, nem kell újra kérnie a regisztrációt, mert már szerepel a magyar választói névjegyzékben.

A szavazata visszaküldésénél az alábbi határidőkre figyelj:

Ha a levélcsomagot a Nemzeti Választási Irodának (NVI) küldöd vissza: a válaszborítéknak legkésőbb 2022. április 2. (szombat) 24 óráig meg kell érkeznie az NVI-hez.

A szavazatodat tartalmazó válaszborítéknak:

 • legkésőbb 2022. április 2. (szombat) 24 óráig meg kell érkeznie a Nemzeti Választási Irodához, vagy
 • 2022. március 19-től munkanapokon 9 és 16 óra között tudod leadni valamelyik külképviseleti választási irodában, vagy a szavazás napján a külképviseleti szavazás ideje alatt, vagy
 • ha a szavazás napján Magyarországon vagy 2022. április 3. (vasárnap) reggel 6 órától  19 óráig kell eljuttatnod valamelyik választókerületi választási irodába a választókerület székhelyén.

 

A levélszavazás folyamata

A regisztrált választópolgárok a regisztráció során megadott postacímen, vagy kijelölt határmenti településen, vagy kijelölt külképviseleten, vagy egy egyéni választókerület székhelyén vehetik át személyre szóló szavazási levélcsomagukat, ami tartalmazza a szavazólapot és az azonosításához szükséges nyomtatványt is.

Akik postacímet adtak meg, azok a választás előtt erre a címre kapják a levélcsomagot, akik pedig személyes átvételt kértek, a megadott helyen vehetik át csomagukat 2022. március 19. (szombat) és április 3. (vasárnap) között.

Ha levélben szavazol, akkor három módon adhatod le a szavazatodat:

 1. A szavazatot tartalmazó válaszborítékot eljuttathatod a Nemzeti Választási Irodához (NVI). Amennyiben ezt a megoldást választja, figyelj, hogy a válaszboríték legkésőbb 2022. április 2. (szombat) 24 óráig megérkezzen az NVI-hez.
 2. Arra is lehetőséged van, hogy valamelyik külképviseleti választási irodába juttasd el a szavazatodat tartalmazó válaszborítékot. Ezt megteheted 2022. március 19-től munkanapokon 9 és 16 óra között, vagy a szavazás napján is, a külképviseleti szavazás ideje alatt.
 3. Amennyiben a szavazás napján Magyarországon tartózkodsz, lehetőséged van arra is, hogy a szavazatot tartalmazó válaszborítékot 2022. április 3. (vasárnap) reggel 6 órától este 19 óráig eljuttasd bármelyik országgyűlési egyéni választókerületi választási irodába.

Fontos, hogy kövesd és tartsd be az alábbiakat, mert csakis így lesz érvényes a szavazatod:

A szavazócsomagban található, kitöltött szavazólapot a belső borítékba kell helyezni, és azt le kell zárni. Ezt követően ki kell töltened az azonosító nyilatkozatot és azt saját kezűleg alá kell írnod, majd a lezárt belső borítékot és a kitöltött azonosító nyilatkozatot is a válaszborítékba kell zárnod. Akár a belső boríték lezárásának hiánya, akár a nyilatkozat vagy az aláírás hiánya olyan hiba, ami a szavazat érvénytelenségét eredményezi.