Hogyan szavazhatsz, ha Magyarországon tartózkodsz április 3-án?

Tervezd meg, hol, mikor és hogyan fogsz szavazni április 3-án!

Választási Kisokosunkkal pár kattintás után megtudhatsz minden információt jelöltedről, útvonaltervvel és térképpel is segítjük a választások napját.

Ki szavazhat?

Az országgyűlési választásokon minden nagykorú magyar állampolgár szavazhat, függetlenül attól, hogy Magyarországon vagy külföldön él. Nem szavazhat az, aki el van tiltva a közügyektől, vagy akit a bíróság kizárt a választójogból.

Figyelj a határidőkre!

Néhány határidő lejárt vagy hamarosan le fog járni!
Az országgyűlési választásokon 2022. április 3-án, vasárnap reggel 6 és este 19 óra között adhatod le a szavazatod.

 

Mozgóurnát igényelhetsz:

  • Online azonosítás nélkül és levélben: 2022. március 30. (szerda) 16 óráig, ügyfélkapus azonosítással: 2022. április 3. (vasárnap) 12 óráig.
  • Személyesen: 2022. április 1. (péntek) 16 óráig.

További információért a mozgóurna igényléséről kattints ide.

Braille-írásos szavazósablont 2022. március 25-ig (péntek), akadálymentes szavazóhelyiséget 2022. március 30-ig (szerda) tudsz igényelni.

Mit vigyél magaddal szavazáskor?

A szavazáshoz szükséged lesz egy érvényes fényképes igazolványra és arra, hogy igazold a lakcímedet vagy a személyi azonosítódat. Ezért vidd magaddal a szavazáskor a személyi igazolványodat vagy a jogosítványodat vagy az útleveledet és mindenképpen legyen nálad a lakcímkártyád. Ha régi típusú személyi igazolványod van, ami tartalmazza lakcímedet is, elég azt magaddal vinned.

Fontos, hogy minden iratod érvényes legyen: ha valamelyik érvényessége lejár a szavazás napja (2022. április 3.) előtt, újítsd meg mielőbb valamelyik kormányablakban. (A 2020. március 11. és 2020. július 3. között, valamint a 2020. november 4-én vagy azt követően lejárt igazolvány a veszélyhelyzetre figyelemmel érvényesnek tekintendő.) 

Mindenképp vidd magaddal a szavazáshoz:

Szavazás Magyarországon - Országgyűlési Választások 2022

személyazonosításra alkalmas okmányodat
(például személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél)

és

Szavazás Magyarországon - Országgyűlési Választások 2022

lakcímkártyádat!

Hol fogsz szavazni?

Figyelem, néhány határidő lejárt vagy hamarosan le fog járni!
Ha a szavazás napján Magyarországon leszel, és rendelkezel magyarországi lakcímmel, akkor főszabály szerint a lakcímed szerinti szavazókörben tudod leadni a szavazatodat.

Ha nem a magyarországi állandó lakcímed szerinti szavazókörben szeretnél szavazni, átjelentkezhetsz bármelyik magyarországi település vagy budapesti kerület kijelölt szavazókörébe. További információért az átjelentkezésről kattints ide.

Ha egészségi állapotod, fogyatékosságod vagy fogva tartásod miatt a szavazás napján nem tudsz megjelenni a lakóhelyed szerinti szavazóhelyiségben, mozgóurnát igényelhetsz. További információért a mozgóurna igényléséről kattints ide.

Ha a választás napján külföldön leszel az adott országban lévő, vagy ahhoz legközelebbi magyar külképviseleten is szavazhatsz, ha előzőleg regisztrálsz. További információkért a külföldön szavazásról kattints ide.

Az szavazás menete

01

1. Keresd meg azt a szavazókört, ahol szavazni fogsz.

Erről a hivatalos bejelentett címedre levélben is kapsz értesítést, de te magad is ellenőrizheted pár perc alatt. Ehhez nyisd meg a gombra kattintva a szavazóhelyiség-keresőt, majd add meg az állandó lakcímed. A rendszer meg fogja mutatni, hogy az adott lakhelyhez melyik szavazóhelyiség tartozik. Amennyiben nem itt szeretnél szavazni, lehetőséged van átjelentkezni másik szavazókerületbe – ennek folyamatához kattints az Átjelentkezéssel szeretnék szavazni gombra.

02

2. Keresd meg a jelölted

A szavazáshoz keresd meg az állandó lakcímed szerinti ellenzéki egyéni jelöltet, akire szavazni tudsz majd az Országgyűlési Választásokon. Az alábbi gombra kattintva átirányítunk a lakcím alapján működő jelöltkeresőnkre:

03

3. Szavazz az Egységben Magyarországra

Április 3-án reggel 6 óra és este 19 óra között látogass el a kijelölt szavazóhelyiségbe, vidd magaddal érvényes személyazonosító okmányod és lakcímkártyád, és szavazz listán és egyéniben is az Egységben Magyarországra!

Szavazólap minta